در هر پروژه بینایی ماشین قبل از انتخاب یک دوربین پردازش تصاویر پاسخ چند سوال بسیار مهم است. در این نوشته سعی می کنیم به شما هرچند مختصر درباره این سوالات راه حلی ارائه دهیم.
- آیا جسم و دوربین نسبت به هم حرکت نسبی دارند یا خیر؟
- در صورتیکه جسم و دوربین نسبت به هم حرکت نسبی داشته باشند به نظر استفاده از دوربین های خطی یا Line Scan Camera به جای دوربین های ناحیه ای یا Area Scan Camera مناسب تر است. اگرچه در هر پروژه ای صورت مساله و بودجه پروژه، انتخاب صحیح را به ما دیکته خواهد کرد.
- آیا جسم مورد نظر دارای ویژگی منحصر به فردی در تصویر می باشد یا خیر؟
- در صورتیکه جسم دارای ویژگی منحصر بفردی در تصویر باشد با الگوریتمهای پردازش تصویر به راحتی می توان آن ویژگی را شاخص قرار داد و ناحیه مطلوب را در تصویر کشف کرد. در غیر اینصورت بایستی با نورپردازی دقیق یک ویژگی خاص در تصویر ایجاد نمود. برای مثال به کمک لیزرهای نقطه ای یا خطی می توان وجود یا عدم وجود یک جسم با کانتراست پایین در ناحیه ای از تصویر را مشخص نمود.
- آیا شرایط نوری ثابت است یا با توجه به نورمحیط متغیر است؟
- در صورتیکه شرایط نوری ثابت باشد پردازش تصویر بسیار ساده تر خواهد بود، در غیر اینصورت با لایتینگ مناسب و با استفاده از فیلترهای اپتیکی می توان نورهای مزاحم را حذف نمود.
- حداقل در یک ثانیه چند تصویر بایستی مورد پردازش قرار گیرد؟
- فرض کنید شما در هر ثانیه بایستی 8000 فریم را پردازش کنید. قاعدتا دوربینهایی با این نرخ نمونه برداری بصورت ناحیه ای بسیار گران خواهند بود. در اینجا در صورت ایجاب صورت مساله، می توان از دوربین خطی استفاده نمود.
- آیا لازم است تمامی تصویر پردازش گردد یا یک ناحیه خاص نیز کافی است؟
- در صورتیکه ناحیه ای خاص از تصویر مطلوب شماست بایستی در جستجوی دوربینی باشید که ویژگی ROI داشته باشد.
- آیا نرم افزاری مثل مطلب جوابگوی شماست یا بایستی در نرم افزار خاصی کدنویسی کنید؟
- خیلی از دوربینهای تجاری موجود در بازار قابلیت استفاده مستقیم در نرم افزارهای خاص را ندارند. بایستی در این شرایط در جستجوی دوربینی باشید که دارای توابع API بوده و قابلیت اتصال مستقیم به کامپیوتر را دارا باشد.
شرکت رسااندیشان موج پرداز با یک دهه تجربه در حوزه ساخت تجهیزات بینایی ماشین تا کنون موفق به طراحی و ساخت چندین دوربین خطی و ناحیه ای شده است. این تجهیزات همگی ساخت داخل و حاصل تلاش مجدانه فارغ التحصیلان دانشگاههای کشور عزیزمان می باشد. امید آن که توانسته باشیم گامی هر چند کوچک در جهت رفع نیاز به واردات این محصولات از خارج کشور برداشته باشیم.